Swedish

Stekt Bjärekycklingovanlår med rödbetor, smörkokta jordärtskockor och sotad purjolök

Stekt Bjärekycklingovanlår med rödbetor, smörkokta jordärtskockor och sotad purjolök

Av John Englund | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Enkelt

Ingredienser

• 8 urbenade Bjärekycklingovanlår
• 4 rödbetor
• 6 jordärtskockor
• 50 g smör
• 1 kvist dragon
• vitlök
• 4 dl kraftig kycklingfond
• ½ dl kapris
• 3 msk äppelcidervinäger
• 1 bananschalottenlök
• 2 kvistar persilja
• 1 purjolök
• salt och peppar

Gör så här

1. Koka rödbetorna i saltat vatten i cirka 20 minuter.
2. Samtidigt kokar du fyra av jordärtskockorna i smör tills de blir mjuka och får gyllenbrun färg. Salta och peppra dem.
3. Stek de urbenade Bjärekycklingovanlåren i stekpanna med smör, vitlök och dragon. Stek färdigt i ugn på 120°C tills innertemperaturen på den tjockaste delen är 70 grader. Låt vila några minuter innan servering.
4. Resterande jordärtskockor hyvlas tunt som chips och friteras gyllenbruna. Salta och peppra.
5. Reducera kycklingfonden och smaksätt sedan med brynt smör, kapris, äppelcidervinäger och hackad schalottenlök, persilja, salt och peppar.
6. Skär purjolöken i cirka två centimeter tjocka bitar. Blanchera purjolöken och sota den sedan i en torr panna på hög värme.
7. Servera på tallrikar. Smaklig måltid!

Förklaring: Blanchering är en metod där matvaran fort kokas i lättsaltat vatten och sedan snabbt kyls ner i kallt vatten.