Swedish

Stekt Bjärekycklingbröst med kål

Stekt Bjärekycklingbröst med kål

Av John Englund | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Utmanande

Ingredienser

• 4 Bjärekycklingbröst
• 8 brysselkål
• ½ spetskålshuvud
• 1 romanesco-huvud
• 1 silverlök
• vattenkrasse
• salt och peppar
• smör

Sås
• 2 spetskålsblad
• ½ schalottenlök
• 4 dl kycklingfond
• 2 msk brynt smör
• ½ msk honung
• salt och peppar

Gör så här

1. Börja med såsen. Skär ner kålbladen och bryn dem i en stekpanna. När kålen har fått färg och doftar kåldolmar, tillsätter du den hackade schalottenlöken och låter blandningen fräsa tillsammans någon minut utan att ta färg. Häll på kycklingfonden.
2. En bra sås ska reducera länge, så låt såsen sjuda på spisen medan du ansar grönsakerna till huvudrätten. Ett bra tips när man gör sås är att alltid använda en riktig fond – en fond som är gjord på naturligt sätt med fågelskrov och grönsaker.
3. Tag av bladen från romanescon och spara dem. Skär ner romanescon i små blommor och hyvla stammen tunt med en potatisskalare. Lägg den hyvlade romanescostammen i kallt vatten så blir den krispig och fin.
4. Koka romanescobuketterna mjuka, det tar cirka 15 sekunder i kokande vatten. Lyft upp och kyl i isvatten.
5. Koka romanescobladen, grovt skurna spetskålsblad och silverlöken i cirka fem sekunder tillsammans. Lyft upp och lägg i isvatten.
6. Stek Bjärekycklingbrösten i stekpanna med rikligt med smör tills innertemperaturen är 68°C. Låt vila på skärbrädan medan du silar och smaksätter såsen med brynt smör, salt, peppar och honung.
7. Värm grönsakerna i grönsaksvattnet. Tag upp och smaksätt med smör, salt och peppar.
8. Skär upp kycklingbröstet och anrätta på tallrikar. Garnera med vattenkrasse och den hyvlade romanescostammen.