Swedish

Kung pao-kyckling

Kung pao-kyckling

Av Erik Videgård. Foto: Pål Allan | 2 portioner

Huvudrätt | Fest | Enkelt

Ingredienser

4–6 Bjärekyckling lårfiléer
8–10 torkade facing heaven-chilis eller andra torkade, medelheta chilis
3 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
5 salladslökar, vita delen
1 tsk sichuanpeppar
75 g rostade, osaltade jordnötter
matolja till stekning

Marinad:
2 tsk ljus kinesisk soja alt japansk
1 tsk risvin alt torr sherry
1 tsk chiliolja
1 msk vatten
1/2 tsk salt

Sås:
3 tsk chinkiangvinäger
3 tsk strösocker
1 msk kycklingfond
1 tsk mörk soja
1 tsk ljus kinesisk soja alt japansk
1 tsk sesamolja
1 tsk maizena

Gör så här

1. Skär kycklinglåren i 1 cm stora kuber. Vispa ihop marinaden och blanda med kycklingen, låt stå i kylen 30 minuter.
2. Dela chilin och ta ur kärnorna. Skala och finskiva vitlök och ingefära. Skär salladslöken i 1 1/2 cm långa bitar.
3. Blanda alla såsingredienserna väl.
4. Hetta upp en wok. Tillsätt 2 msk olja och snabbstek chili och sichuanpeppar tills de doftar men inte bränns vid. Tillsätt kycklingen och snabbstek tills kuberna börjar få färg. Tillsätt vitlök, ingefära och salladslök och snabbstek ytterligare några minuter tills kycklingen är klar.
5. Rör om såsingredienserna och tillsätt dem, rör tills såsen tjocknar. Tillsätt jordnötterna, rör runt en sista gång och servera.

Receptet räcker till 2 portioner med en skål ris, 6 personer med två ytterligare rätter och 10 med fyra ytterligare rätter.

Kung pao-kyckling
Gong bao, eller kung pao, är en rätt som här får representera tekniken att skära olika råvaror på samma sätt – ”kuber med kuber, strimlor med strimlor” – för att få ett estetiskt tilltalande utseende på fatet. Kycklingkuberna har samma storlek som salladslöksbitarna, som har samma format som jordnötterna. Om det sedan är sant att rätten gjordes småskuren på det här viset för att ämbetsmannen som gillade den hade dåliga tänder är en helt annan historia. .