Du visar för närvarande Knaperstekta kycklinglårfiléer med balsamico & fänkålsfrödoftande rödkål, inlagd kålrabbi och rostade tomater

Knaperstekta kycklinglårfiléer med balsamico & fänkålsfrödoftande rödkål, inlagd kålrabbi och rostade tomater

Skriv ut

Knaperstekta kycklinglårfiléer med balsamico & fänkålsfrödoftande rödkål, inlagd kålrabbi och rostade tomater

Förslag dryck: 2019 Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers, Rhône, Frankrike, art.nr. 74136

Les Meysonniers hör till Systembolagets mest pålitliga röda runt tvåhundringen och alltid ett givet köp när man är sugen på Crozes-Hermitage, inte minst från mästaren Chapoutier. Här lockar vi fram den omisskännliga syrah-karaktären med kycklinglårfilé från Bjäre, rödkål som bakats med balsamico och fänkålsfrön, tomater som rostats i ugn och primörlök som hastigt stekts upp. Till det lite snabbinlagd kålrabbi.  

Vi har en årgång som exploderar i syrah-köttighet redan vid första sniffen; här bjuds bacon, salami och animaliska toner insvept i lagerblad, vitpeppar och mörka bär såsom svarta vinbär, körsbär och vildhallon. Violinslaget kommer med luftning och likaså de örtiga insticken tillsammans med lakritsrot. Smaken har Chapoutiers mer sofistikerade slanka stil utan att för den sakens skull sakna fyllighet och det finns onekligen en otämjd mörkbärig fruktighet och kraft i tanninerna som talar om en årgång med strukturen för flera års utveckling. Syran är skärpt och följer med i det örtiga och kvardröjande avslutet.

Det är en oerhört läcker och sjusärdeles matvänlig årgång vi har av vinet, nu när 2019 landat. Maträttens fina textur jobbar med vinets örtiga och kryddiga toner och det knaperstekta kycklingköttet lockar fram frukten i vinet på ett fenomenalt sätt. 

  • Skapat av: livetsgoda_magazine
  • Kategori: Kycklinglårfiléer
  • Typ av rätt: Huvudrätt

Ingredienser

4 personer:

800 gram kycklinglårfiléer
rödkål, fyra delar, cirka 500 gram
körsbärstomater
1 kålrabbi
ättika
salt
socker
knippa primörlök
fänkålsfrön
● bladpersilja
balsamico
svartpeppar
havssalt
smör

Gör så här

1. Skiva kålrabbin tunt. Lägg i ättikslag med hackad bladpersilja och ställ kallt.
2. Sätt på ugnen på 175°C och låt körsbärstomater som du halverar rostas i ugnen med lite salt och olivolja. De ska tappa vätskan och få en fastare konsistens.
3. När färdiga, höj temperaturen till 200°C dela rödkålen i fyra delar. Lägg i form och ha över olivolja, balsamico, salt och fänkålsfrön. Rosta i ugnen så att du får lite yta men ändå behåller crunch och inte bakar den helt mjuk.
4. Stek upp kycklingen med skinnsidan ner i smör. Snåla inte med fettet då du vill ha en krispig yta. Skinnet ska bli krispigt innan du vänder och steker andra sidan. Salta och peppra.
5. Ta upp och fräs gärna löken i fettet från kycklingen. Den ska blott mjukna lätt.
6. Servera och njut.

 

Did you make this recipe?

Share a photo and tag us — we can’t wait to see what you’ve made!

Lämna ett svar