Swedish

Bjärekyckling med grillad Torekovsparris, slingerkrasse och granbarrsolja

Bjärekyckling med grillad Torekovsparris, slingerkrasse och granbarrsolja

Av Jimmie Göransson, Food’n wine Snobiety, www.snobiety.se | 4 portioner

Förrätt | Fest | Enkelt

Ingredienser

• 2 Bjärekycklingbröst
• 12 gröna sparrisstjälkar
• 36 st blad från slingerkrasse
• 2 krm citronzest
• ½ dl granbarrsolja
• salt och peppar

Granbarrsolja:
• 2 dl granbarr eller granbarrskott
• 2 msk vatten
• 2 msk majssirap
• 1 nypa salt
• ½ rapsolja

Gör så här

1. Lägg ingredienserna till granbarrsoljan i en kastrull och låt koka upp. Koka i 1-2 minuter. Sila uppkoket och spara barren. Lägg barren i en mortel, tillsätt en halv dl rapsolja och mortla.
2. Sätt ugnen på 100°C. Bryn Bjärekycklingbrösten och krydda med salt och peppar. Lägg sedan brösten i en ugnsfast form och placera i ugnen. Ugnsbaka kycklingen tills den har uppnått en innertemperatur på 65°C. Tag ut ur ugnen och låt vila i minst 30 minuter. Innertemperaturen kommer att stiga till cirka 70°C
3. I väntan på att kycklingen ska bli färdig delas sparrisstjälkarna längs långsidan. Lägg dem på grilljärnet med lite smör. Grilla sparrisen på järnet i 2-4 minuter beroende på storleken. Strö en nya havssalt över sparrisen.
4. Skär upp Bjärekycklingbrösten så att det blir tolv stavar. Lägg upp på tallrik, ringla över granoljan och täck med slingerkrassen. Lägg på en dela sparrisstjälk sparris och toppa sedan med citronzest.