Swedish

Chokladfondant med yoghurtskum, apelsin, fikon och körvel

Chokladfondant med yoghurtskum, apelsin, fikon och körvel

Av Karl-Johan Hagström | 4 portioner

Efterrätt | Fest | Utmanande

Ingredienser

• 200 g mörk choklad, 60 %
• 200 g grädde
• 50 g mjölk
• 1 ägg
• 4 dl naturell yoghurt
• 3 tsk socker
• 1 apelsin
• 2 fikon
• körvel till garnering

Redskap:
• gräddsifon

Gör så här

1. Häll grädden och mjölken i en liten gryta och koka upp.
2. Medan du väntar på att det ska börja koka så hackar du chokladen och lägger den i en skål.
3. Häll den uppkokta grädden och mjölken i en fin stråle över chokladen, samtidigt som du vänder och rör försiktigt med en slick eller gaffel. Smeten ska bli jämn och slät och all choklad ska vara smält.
4. Vispa enkelt upp ett ägg med en gaffel och tillsätt i chokladsmeten. Blanda väl.
5. Klä en fyrkantig form på cirka 15 x 15 cm med plastfilm. Då blir chokladfondanten två till tre centimeter hög. Häll smeten i formen och baka i ugn i 120°C i femton minuter. Ställ i kyl över natten. Vid servering stjälp upp chokladfondaten på en skärbräda, dra av plasten och skär upp chokladfondanten med en varm kniv.
6. Fyll en gräddsifon cirka två tredjedelar med naturell yoghurt. Ta i lite socker och skruva på locket. Koppla på en patron och skaka och ta sedan en patron till.
7. Lägg upp chokladfondant och yoghurtskum. Vänd apelsinklyftor i socker och placera ut tillsammans med fikon och körvel.