Swedish

Asiatisk Bjärekyckling med nordiska tillbehör – TVÅA I BJÄREFÅGELS RECEPTTÄVLING 2016

Asiatisk Bjärekyckling med nordiska tillbehör – TVÅA I BJÄREFÅGELS RECEPTTÄVLING 2016

Av Anna Andersson, @Anax_skafferiet på Instagram | 4 portioner

Huvudrätt | Fest | Utmanande

Ingredienser

• 4 st Bjärekycklingbröst
• 3 pressade vitlöksklyftor
• 2 msk riven färsk ingefära
• 5 msk flytande honung
• 1 msk sambal oelek
• 1,5 dl japansk soya
• 1,5 dl torr sherry
• 4 msk sesamfrö
• 1 kycklingbuljongtärning
• 1 tsk grillkrydda

Ugnsrostade rotsaker
• 250 g palsternacka
• 250 g rödbetor
• 250 g gulbetor
• olja
• salt
• peppar
• flytande honung

Pak choi
• 2 st små Pak choi
• 1 grönsaksbuljongtärning
• salt
• peppar
• olivolja

Rostade kikärtor
• 1 burk kikärtor
• 1 msk olivolja
• 1 tsk chilipulver
• 1 tsk paprikapulver
• salt

Äggnudlar
• 250 g äggnudlar

Gör så här

1. Blanda samman marinaden och låt koka i fem minuter. Låt den kallna. Tag 1 dl marinad åt sidan och använd senare som dressing. Marinera Bjärekycklingbrösten i två dygn i en plastpåse.
2. Efter marinering, lägg filéerna på ett bakplåtspapper i långpanna. Strö över ytterligare 1 msk sesamfrö och 1 tsk grillkrydda. Stek i ugn på 200°C grader till en innertemperatur på minst 68°C grader, cirka 20 min. Servera varm eller kall.

Ugnsrostade rotsaker
1. Skala rotsakerna och dela palsternackan i kvartar och betorna i klyftor.
2. Rosta dem i ugnen med olja, salt och peppar i 200°C grader i cirka 30 min eller tills de börjar mjukna och är lätt brynta.
3. Ta ut rotsakerna och ringla lite flytande honung och rör om.
4. Sätt in dem i ugnen i ytterligare några minuter.

Pak choi
1. Ansa och dela Pak choien på längden.
2. Koka upp cirka 1 liter vatten med buljongtärningen i en vid kastrull.
3. Lägg Pak choien i vattnet och koka försiktigt i cirka 2 minuter under lock.
4. Ta upp dem ur vattnet och låt rinna av. Pensla dem lätt med olivolja, salta och peppra och baka dem därefter i ugnen på 200°C grader till dess de börjar få lite färg, cirka 10-15 minuter. Eller stek dem i stekpanna.

Rostade kikärtor (kan förberedas innan)
1. Skölj av kikärtorna, låt rinna av och blanda dem därefter med olivolja, salt och paprika-, chilipulver (kan även torrrostas utan olja).
2. Lägg kikärtorna på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen i 200°C grader i cirka 30 min eller tills de börjar bli torra och knapriga.
3. Skaka plåten några gånger under tillagningen.

Äggnudlar
1. Kokas enligt förpackningens anvisning.

TIPS: Marinaden räcker till 2 kg Bjärekycklingbröst om man vill tillaga den som ensamrätt. God att servera kall på en buffé och räcker då till cirka 12 personer.